Historie

Geschiedenis

Scouting Jan de Rooij is net na de oorlog, in 1947, opgericht. In Waalwijk bestond in die tijd al een padvindersgroep, de Isaäc Mortier-groep genaamd, waar ook enkele jongens uit Sprang lid van waren. Eén van de Sprangse Verkenners van deze groep, Jacob Genuït, vond dat wat in Waalwijk kon ook in Sprang moest kunnen. Dus werd onderwijzer Dirk de Vries benaderd. Lees hieronder zijn verhaal.

Groepsfoto Eikendijk

“In het jaar 1947 bestond Scouting Jan de Rooij nog maar 2 maanden. In november van dat jaar werd de groep officieel genoteerd als lid van de NPV (De Nederlandse Padvinders) en als zodanig geïnstalleerd door de ADC Marijnessen uit Breda. In werkelijkheid begon het allemaal natuurlijk veel eerder.

Het echte begin was op een warme augustus-avond tegen het tuinhekje van een huis, in wat nu de Jan de Rooijstraat is. Daar was ik in de kost, toen ik in augustus mijn werk aan de Sprangse school begon. Geleund tegen een hekje kreeg ik al gauw gezelschap van een paar buurjongens, die mij inlichtingen gaven over alles wat in het dorp gebeurde. Dit ritueel herhaalde zich gedurende die mooie zomer en zo kwam het gesprek ook op de padvinderij, en hoe jammer het was, dat de verkennersgroep in Waalwijk ter ziele was gegaan en dat nu ook een paar Sprangse jongens met hun ziel onder de arm liepen. In Sprang-Capelle waren er jongens, die graag padvinder wilden worden, maar ja, de leiding ontbrak.

En tenslotte kwam het hoge woord eruit: zou ik er misschien iets voor voelen om hier een groep te beginnen? Hoewel ik van de padvinderij niks afwist, besloot ik de uitdaging te aanvaarden, omdat ik naast mijn schoolwerk verder toch niets om handen had. Dus werd het “Verkennen voor jongens”, de spelregels en andere literatuur ijverig bestudeerd en de hulp ingeroepen van voormalige leiders van de Waalwijkse groep en leiders van de NPV uit Breda.

Er werd patrouille-avond gehouden in de gewelven onder het toenmalige kostershuis van de familie Treffers en op zaterdagmiddag trokken we naar de Roestelberg om daar diverse spelen te houden. De eisen van de patrouillekaart werden geoefend, patrouilleleiders aangesteld en de kleuren van de groepsdas werden vastgesteld. De ouders van Jan de Rooij gaven toestemming om de naam “Jan de Rooij groep” te voeren en zo kon dan op 1 november 1947 de groep officieel worden geïnstalleerd.”

Jan de Rooij Nieuws Speciale editie 1997, blz. 11

Zaterdag 14:00-17:00 uur

Jan de Rooij

Het idee van een eigen Sprangse Scoutinggroep was geboren. Maar de groep moest natuurlijk ook nog een naam hebben. De oorlog was net voorbij. Enkele jongens kregen het idee om de groep naar de lokale verzetsheld Jan de Rooij te vernoemen. Het groepje jongens is met dit idee naar de ouders van Jan de Rooij gegaan om hiervoor toestemming te vragen. Sindsdien heet de groep Jan de Rooij groep.

Groepsdas

Scouting Jan de Rooij heeft een groepsdas, in de kleuren rood en blauw. Rood wordt rechts gedragen en blauw links. Draag je de das per ongelijk een keer verkeerd om, dan noemen we dat een ‘Rooije Jan‘. De groepsdas heeft niet altijd de kleuren rood en blauw gehad. Van oorsprong was de das blauw met groen, de kleuren van het gemeentewapen van Sprang. Deze kleurcombinatie vond men uiteindelijk toch niet zo mooi. Daardoor is begin jaren 50 besloten de das rood met blauw te maken. Tot op de dag van vandaag is dat zo gebleven.

Groepsdas Blauw/Groen & Blauw Rood

100% Plezier

100% Avontuur

100% Natuur

Fotoarchief